Traditii si superstitii de Sfantul Andrei

Posted on - in Generale
traditii-si-superstitii-de-sfantul-andrei

Ziua Sf. Andrei este ultima din toamna calendaristica. Odata cu ea se da startul obiceiurilor si superstitiilor specifice iernii, motiv pentru care mai este numita si Cap-de-Iarna. Bineinteles, acestea difera de la regiune la regiune.

Iata cateva dintre ele:

– In ziua Sf. Andrei se pune grau la incoltit. Pentru a-i da o nota chic, dar si pentru a fi in ton cu sezonul, pune boabele intr-o cizmulita ceramica. Mini-ghiveciul va atrage atentia oricui iti va intra in casa. In functie de cum vor arata firele de Anul Nou, asa va fi sanatatea celui care a semanat graul.

– Daca in ajunul sarbatorii Sf. Andrei este cer senin, atunci iarna va fi blanda. Chiar si asa, se vor inregistra temperaturi de inghet. Ca sa te asiguri ca arbustii si tufele de trandafiri din curte vor trece cu bine de iarna, foloseste o husa de protectie copaci, originala si haioasa, si niste panze pentru arbusti.

– in seara dinaintea sarbatorii Sf. Andrei se prepara „turta de Indrei”. Odinioara, fetele necasatorite pregateau turtite din apa, faina si multa sare, pe care le coceau, apoi le mancau, dar fara a bea apa. Daca visau ca primesc apa de la o persoana de sex masculin, atunci insemna ca acela era ursitul. Nu tii cont de acest obicei, dar ai vrea totusi sa faci ceva bun de mancare? Atunci pregateste o savarina, un chec ori un pandispan. Ai nevoie de o forma din silicon pentru savarina mare (coroana).

– femeile fierb grau sau porumb, pe care il amesteca cu miere si cu nuci pisate. O parte il pastreaza in casa, iar restul il dau de pomana. Se crede ca, procedand astfel, urmatoarea recolta de grau va fi bogata. Pentru aspect, poti sa pui acest desert intr-un castronas in forma de mar.

Alte superstitii si credinte:

– tocurile usilor si ferestrelor trebuie sa fie unse cu usturoi, pentru a tine la distanta spiritele rele;

– oamenii atacati in seara de Sf. Andrei se transforma in… varcolaci;

– fetele de maritat trebuie sa-si puna un fir de busuioc sub perna, ca sa-si viseze ursitii;

– in unele zone rurale din Moldova, baietii fura portile fetelor pe care le plac. Bineinteles, a doua zi, nimeni nu recunoaste nimic;

– in seara Sf. Andrei se mananca turte inmuiate in sos de usturoi. Ca sa-l pregatesti ca la carte, ai nevoie de o presa usturoi sau de mini-razatoare condimente.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.