Sf. Ierarh Vasile cel Mare

Posted on - in Generale
sf-ierarh-vasile-cel-mare-2

Astazi spunem La multi ani! si cu ocazia trecerii in noul an, si cu prilejul sarbatoririi tuturor celor care poarta numele Vasile, Vasilica sau derivate ale acestora.

In calendarul crestin-ortodox, ziua de 1 ianuarie marcheaza si Taierea imprejur cea dupa Trup a Domnului.

 Sf. Ierarh Vasile s-a nascut in anul 330 intr-o familie crestina binecunoscuta. Datorita vietii inchinate Lui Dumnezeu si propovaduirii Cuvantului Sfant, este considerat unul dintre doctorii din Rasarit ai Bisericii, primind calificativul cel Mare (alaturi de Grigore de Nazianz si Ioan Gura de Aur).

Despre el se mai stie, de asemenea, ca a luptat pentru drepturile clerului si ca a ajutat la organizarea Bisericii. A murit pe 1 ianuarie 379.

 Cele mai cunoscute lucrari ale lui sunt sunt Liturghia Sf. Vasile cel Mare si Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Ultimele sunt o serie de rugaciuni cu efect foarte puternic, menite sa alunge duhurile rele, care se citesc in intregime in seara de Revelion.

 Sf. Vasile este considerat ocrotitorul saracilor.

 Traditii si obiceiuri

 In popor, Sf. Vasile e cunoscut in mai multe feluri. In primul rand, e considerat protector al oamenilor si animalelor, el alungand duhurile rele si desfacand farmecele. In al doilea rand, se spune ca este un betiv calare pe un butoi.

 In aceasta dimineata, copiii merg cu sorcova si ureaza belsug pentru anul in care tocmai am intrat. In trecut, se foloseau cereale pentru sorcovit, transmitand ideea de bunastare si belsug. Astazi, in schimb, sunt preferate crengile de brad.

 De altfel, traditia umblatului cu sorcova se pare ca are radacini foarte vechi. Bucuros ca Dumnezeu a oranduit sarbatorirea lui chiar in prima zi din an, Sf. Vasile a legat un fir de busuioc de un clopotel si s-a urcat la Domnul, pentru a-I ura de bine.

 In Tara Chioarului, undeva prin sud-vestul Maramuresului, fetele de maritat numara 9 stele in noaptea de Sf. Vasile. Daca ultima straluceste cel mai tare, atunci ursitii vor fi voinici si frumosi.

 In alte regiuni, femeile si copiii umbla pe ulite cu un miel in brate, pentru ca trecatorii sa-l mangaie. In schimb, ei trebuie sa dea bnai.

 LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!

LA MULTI ANI cu ocazia trecerii in noul an!

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.