Pentru o casa impecabila ai nevoie nu de electrocasnice si de gadgeturi de ultima ora. Bunicile noastre nu aveau asa ceva la dispozitie, iar multe dintre ele nu-si permiteau nici macar ce era atunci pe piata. Ca sa aiba o locuinta cat mai frumoasa si bine pusa la punct, apelau la mici trucuri.
Uite ce faceau gospodinele de acum cateva zeci de ani:
1. Pulverizau apa din fantana peste cearsafuri. De ce? Ca sa indeparteze cutele persistente. Pe atunci nu era fier de calcat cu aburi ori cu sistem anti-calcar. Aveau, in schimb, un dispozitiv pe care il umpleau cu nisip fierbinte ori cu jar din soba. Cand insa le scapa vreo cuta, pulverizau apa pe acea zona, apoi scuturau cearsaful usor, ca sa patrunda in tesatura, si treceau cu palmele de cateva ori peste ea. Si tu poti proceda la fel, dar tine cont de faptul ca apa de la robinet trebuie lasata peste noapte intr-o cana, inainte de a fi utilizata.
2. Nu aveau nici o furnica in casa. Pare ciudat sa vezi furnici in locuinta, nu-i asa? Ei bine, daca apar, nu e semn neaparat ca nu esti gospodina si nu faci curatenie. Nu prea ai cum sa controlezi aparitia lor, dar poti apela la un truc ca sa scapi de ele. Unele persoane pulverizeaza otet peste dusumeaua din scanduri, caci de acolo ies in majoritatea cazurilor, alteori pun scortisoara ori frunze de dafin. De ce ai proceda si tu la fel, in loc sa cumperi substante chimice de la un magazin specializat? Intrucat sigur vei avea rezultatul dorit. Tine cont de faptul ca furnicile iau cu asalt painea, placintele, dulceata si chiar si mamaliga. Intrucat bunicile noastre nu aveau frigider, ca sa poata pune mancarea in el, se foloseau de acest truc. Alte persoane presara piper si sare pe dusumea, dar nu-ti recomand. Conform superstitiilor, vei avea probleme si certuri in casa…
De ce apar furnicile de sub scandura, in locuinta? Nu stiu. Cert e insa faptul ca sunt in numar foarte mare inainte de a ploua si dupa aceea.
3. Hainele nu erau mancate de molii. Bunica folosea naftalina. Cum insa aceasta are un miros destul de pregnant, uneori invelea blanurile si hainele din lana in ziare. De ce? Intrucat moliile nu suporta mirosul de cerneala tipografica. Atentie: nu impaturi lana alba in ziare, pentru ca e posibil sa se pateze de la cerneala. Pune in aplicare trucul bunicii doar in cazul celor colorate. Impotriva moliilor sunt eficiente si cuisoarele. Presara un pumn de cuisoare peste haine.
4. Apretul natural face minuni. Amesteca ½ lingurita de amidon cu 250 ml apa. Pune mixul intr-o sticla si pulverizeaza peste cearsafuri. Bunicile, pentru ca nu aveau un asemenea recipient, cufundau rufele cu totul in apret.
5. Ceara se dezlipeste de pe haine cu fierul de calcat. Cum? Simplu! Acoper-o cu o foaie de ziar, apoi trece peste ea cu fierul de calcat incins.
Lasă un comentariu