Sfantul Nicolae – Obiceiuri si traditii
Pentru toti cei care-si sarbatoresc astazi onomastica, dar si pentru cei care-i sarbatoresc pe cei dragi, urarea noastra este ca sufletele sa va fie scaldate de lumina si dragostea pe care sa o impartasiti celor dragi voua, sa aveti parte de multa intelepciune, intelegere si pace in viata, alaturi de cei dragi.
Fie ca va numiti Nicolae, Nicolaie sau Nicoleta, Nicu, Niki, Nic, Nico, Nicoara, Niculita, Nicolita, Nicola, Neculai, Nae, Neculce, Nicusor, Laie, Nicolin, Nicole, Nicol, sarbatoarea aceasta este prilej de bucurie si fericire pentru noi toti, mici si mari. Este o sarbatoare a copiilor, dar si a parintilor acestora. Un amestec de magie, fericire si bucurie pe care dorim cu nerabdare sa le impartim cu cei dragi noua.
Povestea Sfantului Nicolae incepe cu foarte mult timp inainte, in secolul IV, undeva in Asia Mica (zona ar corespunde actualei Turcii), unde a trait ca episcop de Myra si a savarsit o multime de fapte bune fata de cei saraci, nevoiasi si napastuiti.
Cea mai cunoscuta poveste este a celor trei fete de nobil saracit care urmau sa fie vandute pentru ca tatal sa se redreseze financiar. Sfantul Nicolae a auzit de intentia tatalui si, in ziua dinaintea vanzarii fiecareia dintre fete, el a venit si a pus cate un saculet de galbeni la poarta. In felul acesta fetele au putut sa se marite. Chiar daca gestul lui a fost discret, locuitorii orasului au aflat despre ceea ce a facut Nicolae pentru fete si, se spune ca de atunci, el este ocrotitorul fetelor de maritat sarace, al marinarilor si ocrotitorul intregii omeniri contra frigului si a pericolelor, ocrotitorul celor ce sunt in suferinta.
Din copilarie mai stim si ca Sfantul Nicolae, sau Mos Niculae cum ii spunem noi, este si ocrotitorul copiilor. Traditia spune ca in seara zilei de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae trece pe la geamurile fiecarei case, sa vada copiii ascultatori si pe cei care dorm. Pentru cei care sunt cuminti, el are pregatite mici cadouri pe care le pune in ghetutele curatate si pregatite in ajun de catre fiecare copil harnic si cuminte. Cei care sunt cuminti isi vor gasi ghetutele pline a doua zi dis-de-dimineata, cand nerabdarea si curiozitatea ii va scoate din patuturi ca sa vada daca Mosul lor drag nu i-a uitat. Iar daca nu gasesc nimic in ghetute, este pentru ca au fost neascultatori si nazdravani. Vor gasi doar cate un bat, legat cu o funda rosie, semn ca Mosul i-a vazut si ca urmeaza sa fie pedepsiti daca nu se cumintesc. Copiii, dar si adultii redeveniti copii pentru o perioada, asteapta cu nerabdare sosirea Mosului, acest eveniment fiind ca o introducere pentru sarbatorile de Craciun.
La noi, sarbatoarea Sfantului Nicolae mai este considerata si ca fiind inceputul iernii. Traditia spune ca daca pe 6 decembrie ninge, iarna va fi foarte grea, iar ninsoarea incepe cand Mosul isi scutura barba cea lunga si alba.
Lasă un comentariu