Sf. Ierarh Nicolae – Ultima mare sarbatoare inainte de Nasterea Domnului
In fiecare an, copiii isi curata si isi aseaza ghetele la usa in seara zilei de 5 decembrie, in speranta ca Mos Nicolae va trece pe la ei, cu diverse cadouri. A doua zi dimineata, unii gasesc daruri, altii (mai obraznici) doar o nuielusa.
Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu este un personaj mitologic, ci un arhiepiscop din Mira, care a trait in timpul imparatilor tirani Diocletian si Maximilian (284-305). In ciuda averii pamantesti, si-a pastrat pana la moarte curatenia trupeasca si sufleteasca, inchinandu-si viata Lui Dumnezeu. Desi a fost arestat din porunca imparatilor amintiti anterior, impreuna cu alti crestini, Constantin cel Mare, venit la putere, l-a eliberat.
Moastele Sf. Nicolae se afla astazi intr-o cripta din Italia, mai exact in Catedrala din Bari. Mana sau Santa Mana este denumirea lichidului incolor care izvoraste din cripta. El este amestecat cu apa, dupa care folosit de episcopul eparhiei pentru binecuvantarea credinciosilor.
La noi in tara, o parte din mana Sf. Ierarh Nicolae se gaseste la Biserica Sf. Gheorghe din Bucuresti.
Unde isi are originea ideea ca Sf. Nicolae aduce daruri? Pe cand era arhiepiscop, a auzit ca un tata voia sa-si ofere fetele spre desfranare din cauza ca nu avea bani suficienti pentru a le marita. Ca sa nu le sacrifice, Sf. Nicolae i-a dat tatalui trei pungi cu aur, astfel salvandu-le de la o viata plina de pacate.
Traditia bisericeasca spune ca Sf. Nicolae sta in stanga Lui Dumnezeu, iar Sf. Vasile, in dreapta, la trecerea dintre ani.
Numele Nicolae este de origine greceasca, in traducere libera inseamnand biruinta obsteasca (“nike” = victorie, “laos” = popor).
Traditii si obiceiuri
Ziua de astazi se mai numeste San-nicoara sau Sanmicoara.
Astazi se pun in apa crengute de mar, par si alti pomi fructiferi, pentru ca de Anul Nou sa infloreasca. Daca pana atunci apar florile, anul urmator va fi roditor.
Cu ocazia acestei sarbatori, preotii slujesc pentru pomenirea celor care au avut parte de o moarte crunta (inecati, pierduti, mancati de lup etc.).
Se crede ca Sf. Nicolae vegheaza pentru sanatatea vitelor.
LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!
Lasă un comentariu