Legenda bradului de Craciun

Posted on - in Generale
legenda-bradului-de-craciun

Dinainte de aparitia crestinismului, plantele si copaci vesnic verzi au avut o anumita insemnatate in timpul sezonului rece. Asa cum noi ne decoram locuintele cu crengi de pin, molid, brad si vasc, la fel procedau si stramosii nostri. Se credea ca aceste plante tin la departare bolile, spiritele rele, vrajile si ghinionul.

 Care este rolul plantelor vesnic verzi? In emisfera nordica, cea mai scurta zi este 21 decembrie, iar cea mai lunga noapte, 21 spre 22 decembrie (solstitiul de iarna). Oamenii din Antichitate credeau ca Soarele reprezinta divinitatea si ca iarna vine pentru ca el se imbonaveste. Iar ca sa se insanatoseasca, sarbatoreau cu ocazia solstitiului. “Vindecarea” soarelui insemna existenta pe Pamant a plantelor verzi.

 Egiptenii antici isi decorau locuintele cu palmieri in cinstea zeitei Ra, iar romanii in onoarea lui Saturn, zeul agriculturii.

 Ideea bradului de Craciun se crede ca a aparut acum aproape un mileniu, cand Sf. Boniface, trecand pe langa un grup de pagani care venerau un stejar, a taiat pomul, iar spre mirarea lui, in locul respectiv a rasarit un brad.

Totusi, se spune ca poporul germanic a dat startul traditiei cu bradul de Craciun pe care il stim noi, in secolul al XVI-lea. Conform multor persoane, Martin Luther a fost initiatorul luminitelor din brad. In maximum trei secole, americanii au preluat ideea de la germani (si bradul, si decoratiunile).

Alte surse afirma, insa, ca primul brad a fost impodobit cu un secol mai devreme, in Letonia.

Stiai ca… primul brad din Rockefeller a fost instalat in 1931? Astazi, el e impodobit cu aproximativ 25.000 de luminite.

Stiai ca… prima beteala a fost facuta din argint? Abia prin secolul al XX-lea s-a renuntat la el, din cauza faptului ca era destul de greu si se rupea (ca sa nu oxideze, se facusera diverse aliaje de cositor si cupru, dar beteala era vizibil mai grea).

Stiai ca… bradul de Craciun era ornate inainte cu panza de paianjen in Ucraina? Totul pentru a aduce noroc. Lituanienii, in schimb, foloseau cuiburi de pasari.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.