Superstitii si traditii de Pasti din Romania

Posted on - in Generale
superstitii-si-traditii-de-pasti-din-romania

Ca orice alta sarbatoare sau zi importanta, si Pastele e invaluit in putin mister. Daca de Anul Nou trebuie sa mananci 12 boabe de strugure, sa gatesti peste si sa deschizi usile si ferestrele, de Pasti ar trebui sa indeplinim alte ritualuri. Unele dintre ele insa sunt din ce in ce mai putin stiute.
Iata cateva superstitii si traditii de Pasti din Romania:

Cine tine post negru in Vinerea Mare nu va mai simti nici o durere de cap. De asemenea, va afla ca va muri cu trei zile inainte.

Cine se scalda in apa rece in Vinerea Patimilor nu se va imbolnavi.

Daca astazi, in Vinerea Mare, ploua, inseamna ca vom avea recolta buna. In schimb, daca va fi vreme frumoasa, anul va fi neroditor.

De la Inviere si pana la Duminica Tomei, Raiul se deschide pentru cei tinuti in Iad.

Lumanarea cu care mergi la Inviere trebuie pastrata. Se considera ca are puteri miraculoase. Aprinde-o ori de cate ori esti intr-un necaz.

In prima zi de Pasti, toti din casa trebuie sa se spele pe fata cu apa dintr-un bol in care s-au pus cateva oua rosii si monezi argintii. Se spune ca vor avea obrajii rumeni tot anul, semn de sanatate, si ca vor castiga multi bani.

Daca vei pune mana pe sare in ziua de Pasti, tot restul anului vei avea mainile transpirate. Solutia? Conform obiceiului, inainte de a merge la Inviere, atinge o bucata de fier rece sau clanta unei usi.

Daca doua persoane ciocnesc oua in ziua de Pasti, se vor intalni pe lumea cealalta.

Maramuresenii pun pe pervazul fiecarei ferestre cate un ou rosu, considerandu-l drept protectorul ei. Daca oul crapa si face viermi pana la Inaltarea Domnului, acea casa va fi prospera.

Din primul ou ciocnit trebuie sa manance toti membrii familiei. Capul familiei il curata si il feliaza astfel incat sa-i revina fiecaruia cate o bucatica.

In anumite regiuni se ingroapa cate un ou rosu in pamantul cultivat. Astfel va fi ferit de grindina, inundatii si alte calamitati.

Daca o persoana pastreaza un ou rosu timp de 40 de zile, iar acesta nu s-a stricat, inseamna ca va fi norocoasa tot anul.

(photo credit: travelgumbo)

Ce trebuie sa pui in cosul cu care mergi la Inviere
pasca;
oua rosii. Mai apoi, unele sunt consumate, iar altele sunt pastrate. Potrivit unor practici, daca un om va avea probleme cu vederea, trebuie sa i se sufle in ochi albus de ou sfintit, uscat si maruntit;
busuioc. Acesta era folosit acum cateva zeci de ani impotriva durerilor de urechi. Pur si simplu, i se dadea foc, iar fumul era indreptat spre urechea celui bolnav;
slanina. Batranii spuneau odinioara ca slanina sfintita la Inviere poate sa vindece o rana;
usturoi. Alunga duhurile rele, pazeste casa si ii ajuta pe oameni sa se insanatoseasca;
hrean. Cine il mananca, va fi sanatos tot anul. E bine, de asemenea, sa-l pui in fantana ca sa purifice apa;
cuisoare. Au efect miraculos cand te dor dintii sau maselele;
sare. Superstitie sau nu, sarea e folosita pentru sfintirea fantanilor in unele zone din tara.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.