Decor in stil frantuzesc, un „nu stiu ce” fermecator

Posted on - in Inspiratie, Lifestyle
decor-in-stil-frantuzesc-acel-nu-stiu-ce-fermecator

Conform parerii multor persoane, francezii sunt usor delasatori in ceea ce priveste vestimentatia si decorul, dar foarte priceputi intr-ale gastronomiei. De altfel, branzeturile si prajiturile create de ei fac furori in intreaga lume. In ciuda opiniilor, au un farmec aparte si se pricep foarte bine sa transforme un spatiu, sa-i adauge un “nu stiu ce” care sa-l schimbe total.

Care este regula francezilor cand vine vorba de decor? Am putea spune ca ei nu tin cont de nici una, dar concep idei de amenajare unice si sofisticate, fara prea mari eforturi.

Iata cateva trucuri pe care le aplica ori de cate ori au ocazia:

1. Pun accent pe decorul vechi. Daca locuinta mai pastreaza urme din trecut, are elemente decorative de alta data, francezii incearca sa le scoata in evidenta. Iar daca nu au asa ceva, fac sa aiba.

2. Natura e parte din decor. Un ghiveci, o vaza cu flori, un aranjament realizat din conuri de brad si nu numai completeaza decorul.

3. Adora dezordinea usoara. O perna asezata inclinat pe fotoliu, un cos „uitat” langa fereastra, un halat lasat pe pat etc. Nu, nu e vorba nici pe departe de dezordine in adevaratul sens al cuvantului, ci de o usoara neglijare, sa spunem, un fel de razvratire fata de ideea ca absolut toate lucrurile trebuie sa fie asezate la locul lor.

4. Din decor nu lipseste stropul de stralucire. Adesea, e reprezentat de un candelabru, dar, de ce nu, poate fi rama unei oglinzi. In bucatarie, spre exemplu, nu se folosesc dulapuri. Farfuriile si paharele sunt lasate la vedere.

5. Arta este nelipsita. Sculpturile, picturile, creatiile handmade si nu numai sunt omniprezente in locuintele francezilor.

6. Creeaza un punct central in decor. Putin dramatism si o picatura de lux parca dau savoare unei camere. Daca, spre exemplu, e decorata in visiniu, alb si crem, un tablou galben intens atrage atentia instant.

7. Culorile sunt binevenite in bucatarie. Da, in general, albul e preferat pentru camera in care gatim, dar francezii nu se sfiesc sa o coloreze. Daca jongleaza atat de bine cu ingredientele si realizeaza opere culinare, de ce nu ar face-o si in cazul decorului?

8. Transforma bucataria in living. Se spune ca locuintele mici nu prea au camera pentru servit masa. De aceea, francezii amenajeaza bucataria astfel incat, dintr-un spatiu in care gatesti, sa se transforme intr-unul intim, in care sa mananci impreuna cu familia, intr-un cadru foarte placut.

9. Amesteca stilurile decorative. Daca vei vizita Franta, vei vedea, cu siguranta, ca locuitorii acestei tari asorteaza cu succes piese de arta moderne cu mobilier traditional.

Salvează

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.