Sf. Valentin – Ziua Indragostitilor

Posted on - in Inspiratie
sf-valentin

Data de 14 februarie e sinonima cu ziua in care indragostitii din toata lumea isi declara dragostea si-si ofera diverse cadouri. La americani exista obiceiul ca astazi sa-i adresezi persoanei indragite intrebarea Would you be my Valentine?.

In calendarul romano-catolic, pe 14 februarie se face praznuirea Sf. Valentin, un martir care a trait in secolul al III-lea. Se spune ca acesta a fost executat pe 14 februarie 269, din ordinul imparatului roman Claudius II, pentru ca ar fi cununat un crestin cu un pagan. Acesta este, de altfel, motivul pentru care e considerat protectorul indragostitilor.

In calendarul crestin-ortodox, pe 16 februarie este amintit Sf. Valent. In afara de acesta, ii mai intalnim pe: Sf. Mc. Valentina (10 februarie), Sf. Mc. Valentin (24 aprilie), Sf. Valentin Preotul (6 iulie), Sf. Mc. Valentina (18 iulie), Sf. Ier. Mucenic Valentin (30 iulie), Sf. Mc. Marcu, Sotirih si Valentin (24 octombrie).

Echivalentul autohton al Valentine`S Day este Dragobetele, sarbatorit pe 24 februarie.

Traditii si obiceiuri de pe glob

In Japonia, femeile ii servesc pe barbati cu ciocolata in aceasta zi. Sortimentele alese depind de natura relatiilor. Astfel, daca pentru colegi, amici sau sefi se cumpara ciocolata obisnuita, pentru iubit sau sot se aleg cele mai fine produse din ciocolata.

In seara dinaintea zilei de 14 februarie, femeile din Marea Britanie mananca ou cu sare si isi pun patru frunze de dafin sub perna pentru a-si visa ursitii.

In Coreea de Sud se ofera tot ciocolata, dar barbatii trebuie neaparat sa aleaga altceva. Persoanele care, pe 14 februarie, nu au primit nimic sau cele care nu au avut un partener merg la restaurant si comanda taitei, in acest fel deplangandu-si singuratatea.

Pentru finlandezi, Valentine`s Day e sinonima cu Ziua Prietenei, iar la chinezi pica tocmai in august, a saptea luna din calendarul lor.

Intr-un timp, in Franta se obisnuia ca persoanele singure sa-si strige dragostea in fata casei posibililor parteneri. Daca nu primeau nici un raspuns, reveneau a doua zi si ardeau o fotografie cu acestia.

Nici in Brazilia, Ziua Indragostitilor nu se sarbatoreste pe 14 februarie. In primul rand, lumea e ocupata toata luna cu carnavalul de la Rio, iar in al doilea rand, pe 12 iunie il praznuiesc pe Sf. Anthony.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.