Umiditatea excesiva dintr-o locuinta, calitatea indoielnica a materialelor folosite la zidit si nu numai duc la aparitia mucegaiului. Locurile cele mai expuse pericolului sunt colturile camerelor.
Cum poti preveni aceasta neplacere? Citeste cu atentie urmatoarele sfaturi:
- Foloseste dezumidificatoare. Se gasesc, de obicei, prin magazinele de bricolaj si pot avea aroma de lavanda. In functie de umiditatea din aer, pot sa te tina si o luna, dar si sa se topeasca in numai o saptamana. Le poti pune in orice incapere, inclusiv in baie, daca nu ai nici fereastra, nici ventilator.
- Renunta la covorasele care retin apa. De obicei, pe acestea le punem in bucatarie si in baie.
- Aeriseste cat de bine se poate. Dupa fiecare dus deschide larg fereastra. Ai terminat de gatit? Aeriseste incaperea, chiar daca ai folosit si hota aragazului. Saptamanal deschide ferestrele si usile celorlalte incaperi din locuinta. Chiar daca nu dormi in ele, tot trebuie sa improspatezi aerul.
- Nu aerisi in zilele innorate sau ploioase. Acest lucru trebuie facut numai in zilele cand umiditatea din aer e cat mai redusa.
- Tine becul aprins cateva minute dupa ce ai facut baie. De ce? Pentru ca mucegaiul are tendinta de a se forma atunci cand e intuneric.
- Incalzeste suficient casa. Asigura-te ca nu scade temperatura sub 20 de grade Celsius.
Cu ce stergi mucegaiul de pe perete
Pentru petele inestetice de pe pereti exista in comert tot felul de produse pe baza de clor. Sunt insa toxice, afectand sistemul respirator destul de mult. Inainte de a apela la ele, ai putea incerca cateva solutii homemade.
1. Solutie cu bicarbonat de sodiu
Pregateste o pasta consistenta din foarte putina apa si 2-3 linguri de bicarbonat. Aplic-o pe pata, iar dupa 15-20 de minute sterge locul cu o carpa curata. Nu doar ca indeparteaza pata, dar te scapa si de mirosul urat.
2. Solutie cu otet. Sterge pata cu otet alb. Actioneaza mult mai repede decat bicarbonatul si este eficienta inclusiv in cazul rosturilor. Il poti dizolva in apa, dar mai eficient este concentrat.
3. Solutie cu ulei din arbore de ceai. Putin mai scumpa, dar buna. Amesteca 2 lingurite cu 350-400 ml de apa si lasa solutia deoparte vreun sfert de ora. Pulverizeaza apoi pe perete, dar nu freca, ci sterge usor. Mirosul uleiului va disparea in cateva zile.
4. Solutie cu extract din samburi de citrice. In 400 ml de apa dilueaza 20 de picaturi de extract si, la fel, pulverizeaza peste mucegai. De data aceasta nici macar nu e nevoie sa freci fata.
Lasă un comentariu