Tort cu tematica de sarbatoare

Posted on - in Concurs
tort-cu-tematica-de-sarbatoare

Reteta de tort cu tematica de sarbatoare ne-a fost trimisa de Laura Nechita.

Ingrediente:

blat cacao
4 oua de gaina
1 praf sare
4 lg indulcitor green sugar
4 lg faina alba de grau
1 lg cacao neagra
4 lg ulei de floarea soarelui
blat vanilie
4 oua de gaina
1 praf sare
4 lg indulcitor green sugar
4 lg faina alba de grau
4 lg ulei de floarea soarelui
1 pastaie de vanilie
crema de nuca de cocos
150 gr nuca de cocos rasa
100 ml lapte dulce
250 gr branza de vaci cremoasa, Lacteea (30 % grasime)
150 gr mascarpone
250 ml smantana dulce, lichida
5 lg indulcitor green sugar
200 gr visine congelate
2 lg indulcitor green sugar
sirop
300 ml sirop rodie + portocala + visine
decor
500 ml smantana grasa pentru frisca
100 gr mascarpone

Mod de preparare:

Ingredientele trebuie tinute minim o ora la temperatura camerei.
Se porneste cuptorul, la 180 grade C. Se pregatesc doua forme de copt, cu diametru egal, insa daca acest lucru nu este posibil, se pot coace pe rand, folosind aceeasi forma de copt. Recomand o forma de copt, rotunda, cu inel detasabil, cu diametrul de 18-20 cm.

In cazul in care vreti sa coaceti ambele blaturi odata, se pregatesc doua castroane in care se vor prepara compozitiile de aluat.In fiecare castron, se separa cate 4 oua, in albusuri si galbenusuri. Se adauga cate un praf de sare. Se mixeaza spuma cu ajutorul unui mixer. Cand albusurile se albesc si devin dense, se adauga cate 4 linguri cu indulcitor. Sigur, se poate folosi zahar alb, eu insa am preferat indulcitor de data aceasta. Se continua mixarea pana se tranforma fiecare compozitie in bezea ferma.

In primul vas, se incorporeaza galbenusurile, apoi, usor, faina si pudra de cacao. La final se adauga si uleiul care se incorporeaza usor. Compozitia trebuie sa isi pastreze aspectul pufos, aerat.
Fac mentiunea ca, de obicei, mixam galbensurile cu uleiul si apoi il adaugam in compozitia de albusuri, insa imi pare mai pufos si mai fraged adaugand uleiul la final. Compozitia se toarna intr-o forma de 20 cm sau chiar mai mare, astfel ca blatul va iesi mai inalt sau mai mic, in functie de dimensiunea tavii in care va fi copt.

In al doilea vas, se adauga galbenusurile frecate, in care se incorporeaza semintele de vanilie. Se adauga faina, se omogenizeaza usor, apoi uleiul. Compozitia finala trebuie sa fie la fel de pufoasa si aerata.

Se toarna si aceasta compozitie in alta forma de copt. Se pun la copt, in cuptorul preincalzit, la 170 grade C, timp de 40 minute. Se verifica sa fie crescute, pufoase si coapte, apoi se scot si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.Separat, nuca de cocos razuita se pune la hidratat in lapte dulce, ideal ar fi fost un lapte de cocos, la temperatura camerei.

Visinile congelate se pun intr-un vas, pe foc, se adauga peste ele 3-4 linguri apa si 2 linguri cu indulcitor. Se lasa pana se desfac usor si se incheaga un sos. Se dau deoparte si se lasa la temperat.

Smantana lichida se bate ca pentru frisca, se adauga putin indulcitor, se mixeaza in continuare pana devine ferma si pufoasa. Branza mascarpone si branza de vaci se amesteca, se adauga cateva linguri de indulcitor. Daca mai e nevoie, se suplimenteaza.

Se adauga nuca de cocos hidratata, cu tot cu laptele ramas. Toata aceasta crema se incorporeaza in frisca. Blaturile racite se portioneaza in straturi egale, minim doua din fiecare.

Se insiropeaza cu suc natural de visine, rodie si portocala (acesta va conferi si culoare blaturilor albe). Se asaza un prim blat, se asaza un strat generos de crema, cateva visine si sos, apoi alt blat de culoare opusa si se alterneaza astfel pana se incheie totul cu un strat de blat. Se acopera cu o folie alimentara si se da la rece, ideal fiind, pana a doua zi.

Smantana grasa se bate ca pentru frisca, se adauga putin indulcitor. Cand devine ferma, se adauga branza mascarpone si se mai mixeaza de 2-3 ori. Se scoate apoi tortul de la rece, se desface inelul formei, se imbraca in frisca si se orneaza dupa bunul plac.
Frisca de pe tort, in acest caz, a capatat nuante dulci si delicate de la sirop, conferindu-i aspectului simplu, un plus de frumos.
Un tort foarte racoritor, gustos, in ton cu sezonul sarbatorilor si chiar dietetic daca ma gandesc la faptul ca zaharul a absentat de tot.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.