Sf. Valentin – Ziua in care e celebrata iubirea

Posted on - in Generale
sf-valentin-ziua-in-care-e-celebrata-iubirea

Astazi este Ziua Indragostitilor sau Sf. Valentin, un bun prilej de facut mici surprize persoanei dragi ori de daruit diverse cadouri. Am tot auzit de aceasta data, ne-am uitat la filme specifice, am sarbatorit-o, dar stim mai putine despre ea.

Ziua Indragostitilor isi are originea in festivalul roman Lupercalia. El se tinea, de fapt, pe 15 februarie si era dedicat zeului agriculturii, Faunus. In timpul sarbatorii, baietii extrageau dintr-o urna biletele cu numele fetelor, iar apoi le cautau prin multime pentru a face pereche pe parcursul festivalului.

La sfarsitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a declarat data de 14 februarie ca fiind Ziua Indragostitilor. Din cate se banuieste, Chaucer, din Povestirile din Canterbury, ar fi, de fapt, in spatele acestei sarbatori, intrucat nu exista nici o datare istorica a Valentine`s Day inainte de anul 1375, cand a aparut lucrarea lui Chaucer (despre ziua in care pasarile isi gasesc perechea):  “For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate”.

Citeste si Cine este Sf. Valentin

De ce trandafirii rosii sunt un simbol al iubirii? Ei bine, obiceiul de a darui trandafiri rosii dateaza cam de la inceputul secolului al XVI-lea, cand Charles al II-lea al Suediei a adus in Europa ceea ce se cheama „limbajul florilor”. Mai mult, se stie ca trandafirii rosii erau florile preferate ale zeitei iubirii de la romani, Venus.

De ce Cupidon? Cupidon este zeul iubirii erotice, al afectiunii si al atractiei. El este fiul lui Venus, zeita iubirii, si al lui Marte, zeul razboiului. In plus, in latina, „cupid” inseamna „dragoste”.

O Zi a Indragostitilor cat mai placuta va dorim!

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.