1 Martie – Obiceiuri si superstitii despre prima zi de primavara

Posted on - in Generale
1-martie-obiceiuri-si-superstitii-despre-prima-zi-de-primavara

Calendaristic, data de 1 martie marcheaza prima zi de primavara. Practic, inca nu am renuntat la fulare si manusi. Tocmai de aceea, poate, micile martisoare de pe tarabe, colorate si cu diverse modele, ne capteaza atentia si ne amintesc ca, in curand, ne vom bucura de razele timide ale soarelui.
In fiecare an, de 1 martie obisnuim sa daruim martisoare celor dragi si sa le facem urari de bine. Iata cateva traditii referitoare la aceasta zi:
– superstitie ori simplu gest, martisorul e considerat ca fiind aducator de noroc. Tocmai de aceea, se recomanda sa-l prinzi la mana doar intr-un singur nod (nodul te fereste de situatii nefavorabile);
– martisorul trebuie agatat in piept sau legat de mana inainte de rasaritul soarelui;
– ca sa ai noroc tot anul, se spune ca este bine sa porti martisorul in perioada 1-9 martie. Exceptie o fac regiunile din tara unde martisorul se poarta pana la Florii sau chiar pana la sarbatoarea Sf. Gheorghe;
– fetele si femeile din Bucovina si unele parti ale Moldovei isi agata astazi la gat, de un snur alb-rosu, o moneda de argint. Aceasta trebuie purtata 12 zile.

Nu uita ca astazi trebuie sa-ti alegi si… Baba. Poate fi o zi din intervalul 1-9 martie sau poate fi data ta de nastere. Nu trebuie decat sa aduni cifrele din ziua nasterii pana cand vei obtine una singura. Spre exemplu, daca te-ai nascut pe 25, aduni 2 cu 5 si obtii 7. Deci ziua de 7 martie va fi Baba ta.
Conform unei legende, se spune ca baba Dochia toarce si in fiecare zi din intervalul 1-9 martie isi scutura cate un cojoc. Ca sa nu atraga mania ei, femeile nu au voie sa toarca fuior de astazi si pana pe 9 martie, inclusiv.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.