8 Martie – Ziua Internationala a Femeii

Posted on - in Generale
ziua-internationala-a-femeii-%e2%80%93-8-martie

Astazi, peste tot in lume, reprezentantelor sexului frumos li se ofera flori si diverse cadouri in semn de respect si afectiune. Este ziua lor, Ziua Internationala a Femeii!

Potrivit scrierilor foarte vechi, grecii din Antichitate o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai apoi, in jurul anului 180, in Anglia a aparut „Duminica Mamei”, in a patru duminica de la inceputul Postului Sfintelor Pasti. In 1910, Internationala Socialista de la Copenhaga a stabilit o sarbatoare a femeilor.

Dupa Primul Razboi Mondial, a fost aleasa data de 8 martie, tocmai pentru ca aceasta zi marcheaza o serie de demonstratii prin care femeile isi revendicau drepturile. Din 1975, sub denumirea de Ziua Internationala a Femeii, ONU a inceput sa sponsorizeze diferite evenimente, adica in timpul miscarilor feministe. Abia dupa doi ani a proclamat Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Asadar, in Vest, ziua de 8 Martie este perceputa ca parte importanta din procesul de emancipare a femeii. In Europa de Est, in schimb, e considerata “mostenire” a comunismului, ajungand chiar un fel de echivalent al Zilei Mamei. Din 2010, in Romania, Ziua Mamei este marcata in prima duminica a lunii mai, fiind considerata sarbatoare publica.

In ciuda confundarii sau nu cu Ziua Mamei, 8 Martie este un motiv de sarbatoare astazi in multe locuri de pe glob.

O primavara frumoasa tuturor!

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.