Despre Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

Posted on - in Generale
sfintii-40-de-mucenici-din-sevastia

Anual, pe 9 martie, crestin-ortodocsii marcheaza sarbatoarea Sfintii 40 de mucenici din Sevastia. Acestia au fost soldati martirizati din ordinul Imparatului Licinius, prigonitor al crestinilor. Mai intai au fost bagati in temnita, batuti cu pietre, iar apoi condamnati la moarte prin inghetare, in Lacul Sevastiei. Se spune ca, la un moment dat, din cauza temperaturii extreme de scazute, unul dintre ei a iesit din apa si a alergat spre baia calda, amenajata de pagani. Din cauza necredintei lui, a murit pe loc. Restul s-au rugat lui Dumnezeu, iar ca urmare apa lacului s-a incalzit, iar peste mucenici au coborat din cer cununi stralucitoare. Impresionat de intamplare, un soldat s-a aruncat in apa si a marturisit ca si el este crestin.

Vazand ca nu a reusit sa-i ucida, Imparatul a poruncit atunci ca trupurile lor sa fie arse, iar oasele aruncate in lac. Dupa trei zile de la moarte, ei s-au aratat Episcopului Petre pentru a-i cere sa-i scoata din apa si sa-i ingroape.

Daca avem in vedere afirmatiile folcloristului Simion Florea Marian, dar si traditia geto-dacica, astazi se da de pomana de sufletul a 44 de mucenici, nu a 40. Traditia crestina mentioneaza clar cifra 40.

Traditii si obiceiuri

Se considera ca astazi se incheie zilele babelor, facandu-si aparitia zilele mosului.

In unele zone, pe vremea bunicilor, se rosteau descantece, iar pamantul era lovit cu maiuri si bate pentru ca a iesi caldura mai repede.

Tot astazi se scotea plugul pe camp, la arat. Era, de fapt, un simbol al obiceiurilor agrare de primavara.

Se spune ca, daca astazi va ploua, atunci vom avea precipitatii si de Pasti. Iar daca tuna, roadele vor fi din belsug.

Tot astazi, gospodinele pregatesc mucenici, cunoscuti si drept sfintisori sau mucinici, din aluat nedospit, in forma de 8, pe care pun dupa aceea nuca si miere de albine. Din cate se pare, ei sunt urme ale idolilor neolitici ai fertilitatii.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.