Traditii de Paste

Posted on - in Generale
traditii-de-paste

E bine sa ne reamintim cateva obiceiuri pastrate in traditiile romanesti si despre care se spune ca aduc celor care le respecta numai lucruri bune. Intreaga saptamana dinainte de Inviere este plina de semnificatii, insa de joi pana duminica fiecare zi are o anumita simbolistica si in consecinta, anumite activitati traditionale.

In Joia Mare se obisnuieste sa se fiarba, sa se vopseasca si sa se decoreze ouale, deoarece se spune ca astfel vor fi putea pastrate tot anul fara a se strica.

Vinerea Mare este ziua patimilor si mortii Mantuitorului, de aceea crestinii tin post negru si merg la biserica pentru a duce flori. Traditiile spun ca daca in aceasta zi ploua, va fi un an bogat si roditor, iar daca nu ploua, va fi seceta si recoltele vor fi slabe. Sambata, in ultima zi dinainte de Inviere, se gateste cea mai mare parte a mancarurilor pentru sarbatoare, iar seara se merge la biserica pentru celebrarea Pastelui si pentru a lua si duce si acasa lumina ce simbolizeaza viata.

Duminica Invierii este ziua mult asteptata a Sarbatorilor Pascale. In aceasta zi este obiceiul ca oamenii sa se imbrace cu haine noi, ce simbolizeaza renasterea sufletului si a trupului, odata cu cea a naturii. Dimineata, la trezire, se pun in apa un ou rosu si un ban, pentru ca cei care se spala pe fata cu aceasta apa sa fie sanatosi si sa aiba noroc tot anul. Pe masa de Paste, care reuneste familia si prietenii apropiati, se aprinde cel putin o lumanare care va ramane astfel pe tot parcursul servirii mesei. Aceasta lumanare simbolizeaza lumina Invierii si le aminteste mesenilor de motivul pentru care sarbatoresc. Din meniu nu trebuie sa lipseasca bucatele traditionale, ce includ oua rosii, friptura de miel si vin rosu.

Decorix

1 Comment

  1. Tweets that mention Deco Blog» Blog Archive » Traditii de Paste -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Decorix. Decorix said: Traditii de Paste >> http://ow.ly/1s2WF […]

    10 ani ago

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.