Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor)

Posted on - in Generale
inaltarea-domnului-ziua-eroilor-2

Astazi, crestin-ortodocsii de pretutindeni sarbatoresc Inaltarea Domnului, data marcata in calendarul popular sub denumirea de Ispas. Intotdeauna, ea se marcheaza la implinirea a 40 de zile de la Inviere. Daca, pana acum, salutul era Hristos a inviat / Adevarat a inviat!, astazi se rosteste Hristos S-a inaltat! / Adevarat ca S-a inaltat!.

 Se considera ca cea mai veche mentiune a acestei sarbatori dateaza din anul 332. Ea apare in lucrarea Despre sarbatoarea Pastilor, scrisa de Eusebiu din Cezareea. Potrivit acesteia, Inaltarea se tinea odata cu Rusaliile, adica dupa 50 de zile de la Inviere. Cele doua au fost separate la inceputul secolului al V-lea.

 Ziua Eroilor

 Ziua de Ispas a fost stabilita, prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, drept sarbatoare nationala bisericeasca, in memoria eroilor care si-au dat viata pentru tara.

 Traditii si obiceiuri

 Odinioara, cu o noapte inainte de Ispas, gospodarii isi loveau usor animalele cu leustean. Se credea ca, astfel, le vor feri de practicile magice necurate.  Si tot cu o noapte inainte se culegeau anumite flori tamaduitoare.

 Astazi nu avem voie sa imprumutam sare ori jar din soba. Se spune ca, daca dai cuiva, iti va merge rau tot anul, iar vitele din grajd nu vor mai avea laptele gras.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.