Sf. Slavitul Proroc Ilie Tesviteanul

Posted on - in Generale
sf-slavitul-proroc-ilie-tesviteanul

Astazi avem voie sa mancam mere pentru prima data in acest an. Conform traditiei populare, de ziua Sf. Ilie, marcata intotdeauna pe 20 iulie, ne este permis sa consumam mere din productia de anul acesta.

 Se spune sa Prorocul Ilie Tesviteanul nu a murit, ci a fost ridicat la cer intr-un car cu foc si ca a trait cam in secolul al IX-lea i.Hr. Batranii credeau odinioara ca, daca ploua si sunt fenomene electrice astazi, atunci Sf. Ilie ii alearga pe draci, aruncand in ei cu fulgere si trasnete, iar ca sa nu-ti intre in casa (ei isi cauta ascunzatori), trebuie sa inchizi usile si ferestrele in timpul furtunii.

 Traditii si obiceiuri

 Intrucat Sf. Ilie e considerat protectorul apicultorilor si al recoltelor, astazi are loc „retezatul stupilor”, adica se strange mierea de albine.

 Ca sa afle varsta viitorilor soti, cu o zi inainte de Sf. Ilie, adica pe 19 iulie, fetele de maritat trebuie sa mearga intr-un lan de canepa si sa se aseze pe ea. Daca in noaptea urmatoare viseaza canepa uscata, se vor casatori cu barbati in varsta, iar daca vor vedea canepa verde, atunci vor avea soti tineri.

 Tot de astazi li se permit ciobanilor sa coboare in sate.

 LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.