Adormirea Maicii Domnului – Sarbatoare mare, pe 15 august

Posted on - in Generale
adormirea-maicii-domnului-2

Anual, data de 15 august marcheaza in calendarele crestin-ortodox si romano-catolic Adormirea Maicii Domnului. Santamaria Mare, cum e cunoscuta in popor, aminteste atat de moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Fecioarei Maria. Slujba religioasa seamana destul de mult cu cea din Saptamana Patimilor deoarece se canta Prohodul si Binecuvantarile Maicii Domnului.

In nici o scriere nu apar mentionate anul si ziua mortii Fecioarei Maria, dar se stie ca ea a fost anuntata de mutarea la cer printr-un inger. Dovada urcarii la cele sfinte o reprezinta marturia Apostolului Toma, care nu a mai gasit-o in mormant cand a ajuns ca sa-i sarute mainile in semn de ramas bun.

In aceasta zi, an de an, crestinii merg in pelerinaj la manastirile Hagigadar (in judetul Suceava, manastire armeneasca de maici din 1512), Varatec, Putna, Nicula (Cluj-Napoca).

Data de 15 august marcheaza si Ziua Marinei.

Credinte populare, traditii, obiceiuri

Odinioara se respectau cu sfintenie regulile, astfel ca abia de azi si pana la Postul Craciunului se organizau nunti.

In unele zone, femeile duc la biserica struguri, prune si faguri de miere, pentru ca preotul sa binecuvanteze roadele, apoi le dau de pomana si tamaiaza mormintele.

Apropierea sezonului rece se marcheaza astazi prin schimbarea de catre barbati a palariilor cu caciuli si prin coborarea oilor de la munte.

In intervalul 15 august (Santamaria Mare) – 8 septembrie (Santamaria Mica), taranii pregatesc semanaturile de toamna.

Tot astazi, femeile culeg Mana Maicii Domnului, o planta pe care o fierb si o pun in apa de baie pentru ca familia sa fie ferita de boli.

In unele regiuni ale tarii, cum ar fi Muntenia, cei care poarta numele Sfintei Maria isi serbeaza ziua.

LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi sarbatoresc onomastica!

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.