Halloween – Curiozitati despre sarbatoarea americana a lunii octombrie

Posted on - in Generale
halloween-curiozitati-despre-sarbatoarea-americana-a-lunii-octombrie

In ultimii ani, Halloweenul a acaparat atentia noastra, la fel ca si Black Friday si Valentine`s Day. De aceea, m-am gandit sa va prezint astazi cateva lucruri mai putin stiute despre o sarbatoare americana foarte populara in toata lumea.
Uite ce nu s-a spus despre Halloween pana acum:

1. A aparut in urma cu mai bine de 2.000 de ani. Originea lui o regasim in festivalul celtic Samhain (termenul inseamna „sfarsitul verii”), care era organizat la inceputul lunii noiembrie. La fel, si atunci se credea ca, in acea zi, spiritele celor morti revin in lumea noastra. Pe atunci, costumele infricosatoare erau facute din piei si blanuri de animale.

2. Expresia „trick-or-treat” nu a avut nici o legatura initial cu dulciurile. Dimpotriva, in perioada medievala, persoanele sarace (copii si adulti deopotriva) din Scotia si Irlanda se costumau si se perindau pe la casele celor bogati, cantand si rostind rugaciuni, in schimbul banilor si produselor alimentare.

3. In secolele al XVI-lea si al XVII-lea, fetele de maritat considerau ca de Halloween aveau sanse mai mari sa-si gaseasca un sot. Se spune ca mancau dulciuri, pentru a-si visa ursitii. De asemenea, faceau un mic semn pe coaja unui mar, apoi il bagau impreuna cu altele intr-o galeata plina cu apa. Conform traditiei, sortitul unei fete era barbatul care scotea din apa marul marcat.

Citeste si despre Decoratiuni de Halloween usor de realizat

4. In cateva orasele americane, Halloweenul era cunoscut drept „Noaptea verzei”. Denumirea ciudata are legatura tot cu casatoria. Potrivit unui joc scotian, fetele de maritat foloseau varza pentru a afla cu cine se vor marita.

5. Traditia transformatii dovleacului in felinar provine din folclorul irlandez. Legendele spun ca Stingy Jack, un barbat din Irlanda, l-a convins pe Diavol sa plateasca pentru bauturile lor fara sa scoata vreun ban din buzunar. Cum? Transformandu-se pe sine in moneda. In loc sa puna banul pe tejghea, Jack l-a bagat in buzunar, unde avea si o cruciulita din argint, asigurandu-se astfel ca Diavolul va ramane acolo. In schimb, i-a promis ca il elibereaza numai daca il lasa sa mai traiasca un an, iar dupa ce va muri, nu-i va duce sufletul in Iad. La finalul respectivului an l-a pacalit iarasi pe Diavol, de data aceasta obtinand inca 10 ani de viata. Cand, intr-un final, a murit, Dumnezeu nu l-a primit in Rai, dar nici in Iad nu l-a putut trimite (conform intelegerii cu Diavolul). Astfel, Jack a ajuns din nou pe Pamant, avand cu el doar un carbune aprins. Ca sa se descurce, a decupat un nap si a bagat carbunele in el. De altfel, acum foarte multi ani, in loc de dovleac se foloseau cartofi, sfecle si napi.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.