Noaptea infricosatoare de Halloween

Posted on - in Generale
noaptea-infricosatoare-de-halloween

In noaptea de 31 octombrie, copiii se costumeaza in diferite personaje, care mai de care mai inspaimantatoare, si merg din casa in casa, rostind celebra sintagma: Trick or Treat!. In traducere libera: Ori va pacalim, ori ne dati dulciuri! (pacaleala este, sa-i spunem, o amenintare in cazul in care nu li se ofera prajituri si bomboane).

Halloween-ul a ajuns in secolul al XIX-lea pe taramul american prin intermediul imigrantilor irlandezi, fiind de origine celtica. Daca populatia din Tara Fagaduintei il marcheaza in noaptea de 31 octombrie, suedezii o fac in prima sambata a lunii noiembrie. Poate de aceea, este asociat cu Sarbatoarea Tuturor Sfintilor (Halloween provine din termenul All Hallows` Even = sarbatoarea tuturor sfintilor).

Echivalente Halloween-ului au fost Ziua Pomona (din Imperiul Roman) si Samhain (festival al celtilor). Pomona era, de fapt, zeita semintelor si a fructelor. Samhain inseamna “sfarsitul verii” in irlandeza veche si simbolizeaza granita dintre lumea viilor si cea a mortilor, momentul in care spiritelor li se permite sa o traverseze. Purtatul mastilor a venit tocmai din ideea alungarii spiritelor rele.

Simbolurile Halloween-ului
– dovleacul sculptat, simbolizand Lanterna lui Jack (initial, irlandezii foloseau napi, dar in America, dovleacul era mai accesibil);
– aranjamente din coceni de porumb, dovleci, tartacute;
– sperietori de ciori;
– costume in portocaliu si negru;
– aranjamente din panusi si paie de grau;
– paianjeni;
– lilieci negri, pe fundal portocaliu;
– pisici negre;
– schelete;
– fantome;
– vrajitoare pe matura.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.