Traditii de Craciun din intreaga lume

Posted on - in Generale
traditii-de-craciun-din-intreaga-lume

Cand spui Craciun, automat te gandesti la colinde, zapada si cadouri. Despre traditiile noastre din aceasta perioada se spune ca sunt dintre cele mai frumoase, dar si alte obiceiuri din lumea intreaga merita atentie.
Iata cateva traditii de Craciun de pe mai multe continente:

In Italia, copiii incep sa colinde cu noua zile inainte de Craciun, dar isi primesc darurile abia pe 6 ianuarie. Ele le sunt aduse de Befana, o vrajitoare urata, dar buna.

In Elvetia, ajutati de parinti, copiii scobesc cate o ridiche mare de luna, dupa care o impodobesc. Obiceiul se numeste „Parada ridichilor luminate” si seamana destul de mult cu Halloweenul. „Samichlaus”, adica Mos Craciun, le aduce copiilor nu doar cadourile, ci si pomul impodobit.

In Germania, in noaptea de Craciun, se arde un butuc. Semnificatia acestui obicei, numit „Christklots”, consta in faptul ca va apara casa respectiva de boli si necazuri tot anul.
De asemenea, sunt specialisti care afirma ca traditia impodobirii bradului a aparut la germani, prin secolul al XVI-lea.

In Anglia se agata ciorapi de semineu si se pun prin casa crengute de brad si de vasc. Despre acesta din urma, anticii druizi credeau ca are puteri magice si ca aduce prosperitate si noroc.

In Cuba, Ajunul Craciunului este cel mai important. Numit „Nochebuena” („Noaptea cea buna”), el este prilej de reintregire a familiei. La masa se servesc fasole, friptura de porc si orez.

Copiii din Chile confectioneaza figurine din lut si le pun sub brad („pasebre”). Mos Craciun isi alege cate una de la fiecare copil.

In Liban, cu o luna inainte de Craciun, oamenii pun in ghivece boabe de grau, iar in seara de Ajun le muta sub brad.

Crestinii din India impodobesc bananierii si pomii de mango.

Locuitorii din Nova Scotia primesc colindatori mascati de Craciun, care suna din talangi si fac zgomot. In cazul in care gazda reuseste sa-i ghiceasca, ei trebuie sa-si dea mastile jos.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.