Bucataria este, poate, singura camera dintr-o locuinta unde sunt o multime de mirosuri. Ba prajesti cartofi, ba fierbi sarmale, ba faci cozonac si placinte. De obicei, aromele sunt placute si imbietoare. Cand insa pui la prajit peste, crochete de peste sau fructe de mare, nici dupa o ora nu scapi de mirosul patrunzator, in ciuda faptului ca ai si aerisit.
Ce e de facut? Ei bine, faptul ca ai spalat rapid toate vasele si chiar si aragazul, nu e chiar asa de mare ajutor. Data viitoare cand gatesti, tine cont si de urmatoarele sfaturi:
1. Inchide usa care separa bucataria de restul locuintei. Daca intre bucatarie si sufragerie ai un hol, inchide si usa acestuia. Astfel, mirosul nu se va raspandi peste tot.
2. Deschide fereastra chiar inainte sa te apuci de facut mancare. Iarna, ca sa nu-ti fie rece, lasa fereastra intredeschisa.
3. Foloseste un dezumidificator. De obicei, chiar daca folosesti hota sau deschizi fereastra, in bucatarie tot este umiditate mai mare decat in restul camerelor. Ca sa nu se formeze igrasie, dar si ca sa fie miros placut, cumpara un saculet de granule parfumate din magazinele de bricolaj. Le gasesti la standul cu dezumidificatoare.
4. Lasa peste noapte, in bucatarie, un castron fie cu bicarbonat de sodiu, fie cu boabe de cafea.
5. Foloseste-te de condimente. Baga in cuptor, incins la 200 de grade Celsius, o tava in care ai pus in prealabil scortisoara, unt si zahar. Scoate-o dupa o ora. Bineinteles, tava trebuie sa fie tapetata cu hartie de copt. Astfel, in bucataria ta va mirosi ca si cum ai copt ceva dulce.
6. Fierbe apa cu otet. Amesteca 200 ml de apa cu o lingura de otet si pune la foc redus. Daca doresti, poti cufunda in apa scortisoara sau o coaja de lamaie.
7. Arde cateva lumanarele sau betisoare parfumate.
Lasă un comentariu