Mini gradina din bucatarie! Ce plante aromatice trebuie sa ai

Posted on - in Bucătărie, Casă, Gradină
mini-gradina-in-bucatarie-ce-plante-aromatice-trebuie-sa-ai

Busuiocul se potriveste de minune cu pestele; mararul e perfect pentru o salata orientala; patrunjelul da gust ciorbei si tocanitei de cartofi. Nu-i asa ca ai vrea sa le ai cat mai proaspete, nu la plic, tot timpul anului? Exista o singura solutie: sa-ti incropesti o mini gradina cu plante aromatice in bucatarie sau balcon.
Iata plantele care se dezvolta foarte usor in interiorul locuintei:

1. Rozmarin
– semintele sau rasadurile se dezvolta in recipiente mici, cu pamant umed;
– pentru ca semintele sa germineze, trebuie sa le asiguri umiditate in permanenta;
– crengutele de rozmarin apar cam intr-o luna de cand ai pus semintele in pamant, bineinteles daca le-ai creat conditiile optime dezvoltarii.
Nu stii cum sa scapi de tantari? Pune in mancare si putin rozmarin!

2. Patrunjel
– unii specialisti spun ca e bine sa tii semintele intr-un borcan cu apa, timp de 24 de ore, inainte de a le pune in ghiveci;
– spre deosebire de marar, are nevoie de putina lumina. In schimb, trebuie udat zilnic, bineinteles cu mai putina apa;
– abia in momentul in care incep sa apara primele frunzulite, poti muta ghiveciul pe un pervaz, mai la lumina.

3. Marar
– ii plac lumina si caldura, deci pune ghiveciul chiar pe pervaz, ca sa intre in contact direct cu razele solare;
– pentru a se dezvolta repede, are nevoie de pamant cu minerale de doua ori pe luna;
– trebuie udat regulat.

 

Patrunjelul, mararul, cimbrul si coriandrul sunt cateva plante aromatice pe care le poti creste in bucataria ta! Dar lista nu se opreste aici.

poti creste plante aromatice chiar la tine in bucatarie(photo credit: pixabay)

4. Oregano
– spre deosebire de unele plante enumerate pana acum, nu e deloc pretentios cand vine vorba de pamant;
– are nevoie de multa lumina si caldura. Asadar, nu e nici o problema daca ai pus ghiveciul cu oregano chiar pe pervazul unde ajung razele solare;
– stiai ca trebuie udat de 3-4 ori zilnic pana ajunge la maturitate, iar apoi o singura data pe zi?

5. Cimbru
– din cand in cand, si frunzele, si pamantul trebuie udate prin pulverizare;
– pana cand apar primele frunze, e necesar sa mentii umed stratul de pamant de la suprafata.

6. Salvie
– are nevoie tot de pamant umed;
– cand e mica, nu-i trebuie un recipient mai mare decat un pahar. La maturitate, in schimb, trebuie sa o muti intr-un ghiveci.

7. Coriandru
– are nevoie de pamant cu pH neutru;
– semintele trebuie puse in pamant sub forma de randuri si udate in mod regulat;
– rasadurile apar la cateva saptamani dupa insamantare.

Salvează

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.