Cum se face inmultirea trandafirilor – Sfaturi pentru o plantare reusita

Posted on - in Gradină
cum-se-face-inmultirea-trandafirilor-sfaturi-pentru-plantare

Una dintre cele mai usoare si la indemana metode de inmultire a trandafirilor de gradina consta in utilizarea unui PET. Horticultorii spun ca ea da roade inclusiv in cazul trandafirilor de dulceata.

Vrei sa pui cativa butasi in curte? Atunci te poti folosi de urmatoarele trucuri:

  1. Butasul trebuie sa fie recoltat cand vremea se mai racoreste. In general, e vorba de perioada cuprinsa intre finalul lui august si inceputul lui octombrie. Cine doreste, poate sa supuna butasul, inainte de plantare, unui tratament cu stimulator de inradacinare.
  2. Inainte de plantare, este necesara pregatirea terenului. Acest lucru presupune saparea unei gropi, de maximum 30 cm adancime, si maruntirea foarte fina a pamantului. Dupa aceea, locul se niveleaza foarte bine.
  3. Plantarea se face in pamant umed. Ai grija insa sa nu pui prea multa apa. Mai intai baga un plantator in pamant, scoate-l, iar in locul lui pune butasul de trandafir. Daca nu ai plantator, infige in sol un bat, ca sa faci gaura exact la dimensiunea necesara butasului.
  4. Acoperirea cu un PET. Taie fundul unei sticle de 2 litri sau chiar de 2.5 litri. Infige-o apoi in sol nu foarte adanc (1-2 cm), peste butas, ca sa o poti scoate usor. Asigura-te ca dopul e infiletat corect. Iarna, el nu va permite aerului rece sa intre in sticla, iar primavara (pana in mai, in functie de temperaturile zonei in care locuiesti), in zilele mai insorite, il poti desfileta cateva ore, pentru a patrunde caldura in interior.
  5. Udarea butasului. Se face periodic, intrucat viitoarea planta are nevoie constanta de apa. Iarna insa, bineinteles, zapada asigura umiditatea. Poti turna apa fie de jur imprejurul PET-ului, fie desfiletezi capacul si torni prin sticla.
  6. Protejarea de temperaturile scazute. Pentru a nu ingheta iarna, este bine sa acoperi PET-ul cu panza speciala si paie.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.