Otetul – Cand ai voie sa-l folosesti pentru curatenie si cand trebuie sa-l eviti
Pe internet gasesti multe trucuri de curatenie, constand in amestecarea catorva ingrediente de prin casa. Problema este ca toate au o anumita utilizare, iar in unele situatii pot face mai mult rau decat bine. Otetul, spre exemplu, este ieftin, dar trebuie evitat adesea, intrucat e o substanta acida.
Uite cand si pentru ce ai voie sa folosesti otet:
- Ferestre. Dilueaza 2 linguri de otet in aproximativ 3.5 litri de apa si pulverizeaza pe ferestre. Sterge-le apoi cu o carpa uscata. Urmele si petele se vor duce mult mai bine decat daca ai folosi substante din comert.
- Rufe. Le poti albi, poti scoate mirosul neplacut de la subrat si chiar poti evita si decolorarea lor (otetul e folosit, in general, pentru fixarea colorantilor in materialul textil).
- Pentru indepartarea adezivului si a grasimilor.
- Masina de spalat vase. Pune cam 450 ml de otet si da o spalare normala, fara detergent de vase. Otetul se va amesteca cu apa si va curata foarte bine.
- Covor. Petele de vin ies mai repede din covor daca le stergi cu o carpa inmuiata intr-un mix de 1 lingura detergent de vase, 1 lingura de otet alb si 450 ml apa calduta.
Cand NU trebuie sa cureti niciodata cu otet Sunt insa si situatii cand otetul face mai mult rau decat bine. Iata-le:
- Fierul de calcat. In ciuda faptului ca otetul indeparteaza foarte bine calcarul, nu e voie sa-l torni in fierul de calcat pentru ca afecteaza unele piese. Ideal este sa respecti instructiunile din fabrica.
- Blat din granit sau marmura. De ce? Pentru ca vor coroda.
- Pete greu de indepartat. Din aceasta categorie putem aminti de cele de inghetata, cerneala, sange, vin si nu numai. Mai bine este sa utilizezi intai o substanta din comert, speciala pentru indepartarea petelor, dupa care sa le speli cu detergent obisnuit.
- Pete de ou. Daca ai scapat un ou pe pardoseala si incerci sa cureti locul cu otet, nu faci decat sa intinzi pata, pentru ca aciditatea ingreuneaza coagularea.
- Pardoseli din piatra. Otetul, lamaia si amoniacul le degradeaza vizibil. Pentru curatarea lor nu trebuie sa folosesti, asadar, nici un fel de substanta acida.
- Parchet din lemn masiv. In privinta acestui tip de parchet, parerile sunt impartite. Unii recomanda otetul, altii spun ca trebuie evitat, intrucat distruge suprafata lucioasa. Asadar, cel mai bine e sa utilizezi substantele speciale din comert ori sa ceri sfaturi de la cei care ti l-au vandut si montat.
Lasă un comentariu