Otetul – Cand ai voie sa-l folosesti pentru curatenie si cand trebuie sa-l eviti

Posted on - in Casă, Curățenie
otetul-cand-ai-voie-sa-l-folosesti-pentru-curatenie-si-cand-trebuie-sa-l-eviti

Pe internet gasesti multe trucuri de curatenie, constand in amestecarea catorva ingrediente de prin casa. Problema este ca toate au o anumita utilizare, iar in unele situatii pot face mai mult rau decat bine. Otetul, spre exemplu, este ieftin, dar trebuie evitat adesea, intrucat e o substanta acida.

Uite cand si pentru ce ai voie sa folosesti otet:

  1. Ferestre. Dilueaza 2 linguri de otet in aproximativ 3.5 litri de apa si pulverizeaza pe ferestre. Sterge-le apoi cu o carpa uscata. Urmele si petele se vor duce mult mai bine decat daca ai folosi substante din comert.
  2. Rufe. Le poti albi, poti scoate mirosul neplacut de la subrat si chiar poti evita si decolorarea lor (otetul e folosit, in general, pentru fixarea colorantilor in materialul textil).
  3. Pentru indepartarea adezivului si a grasimilor.
  4. Masina de spalat vase. Pune cam 450 ml de otet si da o spalare normala, fara detergent de vase. Otetul se va amesteca cu apa si va curata foarte bine.
  5. Covor. Petele de vin ies mai repede din covor daca le stergi cu o carpa inmuiata intr-un mix de 1 lingura detergent de vase, 1 lingura de otet alb si 450 ml apa calduta.

Cand NU trebuie sa cureti niciodata cu otet Sunt insa si situatii cand otetul face mai mult rau decat bine. Iata-le:

  1. Fierul de calcat. In ciuda faptului ca otetul indeparteaza foarte bine calcarul, nu e voie sa-l torni in fierul de calcat pentru ca afecteaza unele piese. Ideal este sa respecti instructiunile din fabrica.
  2. Blat din granit sau marmura. De ce? Pentru ca vor coroda.
  3. Pete greu de indepartat. Din aceasta categorie putem aminti de cele de inghetata, cerneala, sange, vin si nu numai. Mai bine este sa utilizezi intai o substanta din comert, speciala pentru indepartarea petelor, dupa care sa le speli cu detergent obisnuit.
  4. Pete de ou. Daca ai scapat un ou pe pardoseala si incerci sa cureti locul cu otet, nu faci decat sa intinzi pata, pentru ca aciditatea ingreuneaza coagularea.
  5. Pardoseli din piatra. Otetul, lamaia si amoniacul le degradeaza vizibil. Pentru curatarea lor nu trebuie sa folosesti, asadar, nici un fel de substanta acida.
  6. Parchet din lemn masiv. In privinta acestui tip de parchet, parerile sunt impartite. Unii recomanda otetul, altii spun ca trebuie evitat, intrucat distruge suprafata lucioasa. Asadar, cel mai bine e sa utilizezi substantele speciale din comert ori sa ceri sfaturi de la cei care ti l-au vandut si montat.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.