Mucegai si igrasie in casa – Ce e de facut

Posted on - in Casă, Curățenie
mucegai-si-igrasie-in-casa-ce-e-de-facut

Cand nu ai aerisire in baie ori bucatarie, cand umiditatea din aer este ridicata sau cand ai rufe la uscat puse in casa, exista riscul ca in colturile camerelor si in partea de jos a peretilor sa se formeze igrasie si mucegai. Ce e de facut?

Preventia este cea mai buna. Asadar, trebuie sa procedezi in asa fel incat sa nu-ti (mai) apara. Uite trei metode:

– intotdeauna aeriseste baia dupa fiecare dus, dar si bucataria, chiar daca folosesti hota;

– utilizeaza un dezumidificator. Acesta aduna umiditatea din aer. In comert sunt cateva tipuri de dezumidificatoare care, pe masura ce capteaza apa din atmosfera, se topesc;

– evita sa depozitezi carti, mobilier sau materiale textile in mansarda ori demisol (subsol).

Ai deja mucegai si grasie in casa? Citeste in continuare cum sa scapi de problema, in functie de locul in care au aparut. Spune Stop! mucegaiului

  1. Mucegai pe pereti. Procedeaza la fel ca in cazul mucegaiului din baie. Iti trebuie apa si clor sau un produs din comert, destinat mucegaiului din casa. De obicei, in cateva minute actioneaza si inlatura murdaria.
  2. Mucegai la dus. Daca ai perdea din material textil sau din plastic subtire, o poti curata in masina de spalat. Eventual, o inlocuiesti. Important este ca, inainte sa o pui pe sina, sa fie perfect uscata, iar dupa aceea sa nu mai omiti aerisirea baii.
  3. Mucegai pe suprafete din lemn. Cauta in comert o substanta speciala pentru asa ceva. Inainte de a o aplica, sterge lemnul cu carpa uscata. Ai grija insa sa nu aplici prea multa substanta, ca sa nu se deterioreze suprafata. Sterge foarte bine, aeriseste timp indelungat si asigura-te ca, de acum incolo, nu o sa mai ai umiditate acolo.
  4. Tapiterie mucegaita. Mai intai aspir-o foarte bine. Apoi sterge-o cu o carpa inmuiata intr-un mix de apa calda si alcool izopropilic, dar testeaza pe o pata mai ascunsa, din spatele tapiteriei, ca sa vezi sigur ce efect are. Daca nu sunt probleme, dupa ce ai terminat de curatat, sterge tapiteria cu un burete imbibat in apa si las-o sa se usuce la soare timp de cateva ore. Poti, de asemenea, si sa o dezinfectezi, dar daca mirosul persista, atunci trebuie sa o inlocuiesti.
  5. Mucegai intre placi de gresie si faianta. Amesteca apa cu clor si aplica pe fiecare pata. Dupa cateva minute, freaca bine locul, clateste-l si lasa-l sa se usuce.
  6. Carti mucegaite. Scoate-le afara, la soare, macar pentru 4-5 ore. Daca este innorat, evita sa te ocupi de ele, intrucat atmosfera e umeda atunci si nu risti decat sa le deteriorezi si mai mult. Dupa ce s-au uscat complet, sterge-le foarte bine cu o carpa uscata. Ca sa grabesti uscarea lor, poti presara bicarbonat de sodiu pe ele sau amidon, lasi sa actioneze, apoi indepartezi. Unii specialisti in curatenie spun ca poti indeparta urmele de mucegai stergandu-le usor cu clor dizolvat in apa. Atentie insa, ca este vorba totusi de hartie!

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.