Cum cureti un covor fara sa-l duci la spalatorie

Posted on - in Casă, Curățenie
cum-cureti-un-covor-fara-sa-l-duci-la-spalatorie

O data la cateva luni, orice covor din locuinta trebuie curatat. In ciuda faptului ca pastrezi ordinea in casa, aspiri si stergi petele, se mai si murdareste. E bine sa-l scoti de doua-trei ori pe an afara, la soare, ca sa se aeriseasca. Iarna, dupa o zi geroasa, cand il aduci inapoi in casa, are un miros foarte placut.

Ce faci in restul anului? Cum trebuie sa-l cureti? Poti sa-l dai la curatatorie, dar la cate situatii neplacute au tot fost si tinant cont de numarul plangerilor venite din partea clientilor, inainte de a apela la aceasta solutie drastica, incearca sa ti-l cureti fara ajutor profesionist, chiar la tine acasa. Iata ce trebuie facut:

1. Periaza-l foarte bine. Ideal e sa folosesti o perie nu foarte rigida, dar nici moale. Vei vedea ca va aduna mai mult par si mai multe scame decat crezi.

2. Indeparteaza petele. In functie de natura lor, foloseste un amestec anume. Pentru petele de ciocolata, spre exemplu, dilueaza o solutie speciala de curatat covoare cu putina apa calda. Freaca locul, sterge-l cu carpa curata, apoi usuca-l cu feonul. Pata de cafea, in schimb, se duce cu apa calda si sare. La final e bine sa clatesti cu apa oxigenata sau cu apa minerala. Tot cu apa si sare poti inlatura si petele de alcool.

3. Presara bicarbonat de sodiu din belsug. Rolul lui este de a elimina mirosurile urate din tesatura. Lasa-l sa actioneze cam 30-40 de minute, apoi aspira-l foarte bine.

4. Aspira fiecare centimetru din covor, ca sa aduni tot praful din el.

5. Improspateaza culorile. E normal ca, in timp, acestea sa se estompeze. Ca sa para aproape la fel ca atunci cand l-ai cumparat, unele persoane spun ca e bine sa-l freci bine-bine cu varza proaspata, luata de la piata. Toac-o marunt si freaca tot covorul, dupa care adun-o. O alta metoda consta in utilizarea sarii grunjoase. Umezeste-o foarte putin, inmoaie o perie in ea, apoi freaca in profunzime covorul.

Dupa o perioada totusi, e mai bine sa cumperi alt covor. Indiferent cata grija ai avea, se deterioreaza. In fond, nu e facut sa dureze chiar o viata. Un covor floral pentru sufragerie, dar si un covor pentru copii&tineret inveselesc decorul si il improspateaza.

Decorix

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.