10 curiozitati despre Halloween

Posted on - in Generale
10-curiozitati-despre-halloween

De la an la an, popularitatea Halloweenului creste la noi in tara. E ocazia perfecta de a merge la petreceri, costumati in personaje mai mult sau mai putin infricosatoare, si de a face tot felul de farse prietenilor.

Dincolo de aspectul comercial, este o sarbatoare foarte veche, pe care celtii o respectau cu strictete. In timp insa, din varii motive, si-a pierdut din farmec, ajungand sa fie ceea ce vedem astazi prin filme.

Iata cateva curiozitati despre Halloween:

1. Se presupune ca e o sarbatoare de origine irlandeza, in ciuda faptului ca multe persoane au impresia ca este importata din Statele Unite ale Americii.

2. Replica  Trick or Treat! este de origine celtica. Odinioara, oamenii pregateau cosuri cu dulciuri ca sa potoleasca foamea spiritelor ce rataceau in noaptea de Samhain (aceasta este denumirea celei mai de temut zeitati a celtilor, „Stapanul Intunericului”).

3. In seara de Halloween, in Scotia exista traditia ca fetele necasatorite sa agate un cearsaf ud in fata unui foc. Se spune ca atunci isi pot vedea ursitul. Tot pentru asa ceva, conform altei legende, este bine ca fetele sa-si puna sub perna o crenguta de rozmarin si o moneda de argint.

Citeste si despre Noaptea infricosatoare de Halloween.

4. Dovleacul a fost transformat in felinar de catre Jack, un barbat ce-i jucase o farsa Satanei. Dupa ce l-a pacalit sa se urce intr-un copac, Jack a desenat o cruce pe tulpina acestuia, ca sa-l impiedice sa mai coboare. Pana la urma, i-a permis sa se intoarca in lumea lui, cu o conditie: sa nu-i faca nici un rau toata viata. Cand a murit, avand multe pacate, Jack nu a fost primit in Rai, dar nici in Iad, intrucat il suparase pe tartorul suprem. Ca sa nu-l lase totusi sa cutreiere pe intuneric intre cele doua lumi, Satana i-a dat lui Jack un taciune aprins, iar el l-a bagat intr-un nap scobit, ca sa-i intensifice lumina. Mai tarziu, napul a fost inlocuit in legenda cu dovleacul, intrucat e mai incapator.

Se mai spune ca lumanarea aprinsa in interiorul unui dovleac scobit alunga spiritele rele.

5. Conform legendei, daca vezi un paianjen in noaptea de Halloween, inseamna ca te bantuie sufletul unei persoane dragi.

6. In traditia celtilor, noaptea de 31 octombrie era pragul dintre doua anotimpuri: vara si iarna.

7. Ideea de a te costuma in noaptea de Halloween provine tot de la celti. Pentru ca cei morti sa nu te recunoasca si sa nu te bantuie, trebuie sa te costumezi fie intr-un personaj bun, fie intr-unul rau. Bineinteles, exista si alte traditii si obiceiuri de Halloween.

8. Unul dintre cele mai apreciate personaje de Halloween este vrajitoarea. Stiai insa ca denumirea provine dintr-un termen saxon si inseamna „cea inteleapta”? Potrivit legendei, vrajitoarele isi frecau pielea cu un unguent sacru, care le dadea puteri magice si astfel puteau zbura pe maturi.

9. Culorile specifice Halloweenului sunt portocaliul si negrul. Portocaliul echivaleaza cu ideea de bogatie, de recolta, iar negrul inspira o atmosfera grava, aminteste de moarte. Unele persoane asociaza sarbatorii si rosul, culoarea sangelui, si movul, o nuanta mistica.

10. Halloweenul este a doua mare sarbatoare comerciala din lume. Prima este Craciunul.

Decoblog

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.